Genomisk selektion IV

Genomisk selektion IV - SEGES Projektsitet
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.

Projektet har til formål at forbedre svineproduktionen ved at muliggøre anvendelsen af DNA-information og genomisk selektion i dansk svineavl. Projektet omfatter tredje og sidste del af et 5-årigt projekt om anvendelse af genomisk selektion i svineavlen. I det ansøgte toårige delprojekt fokuseres på slagtesvinet, som er en treracet krydsning mellem Landrace, Yorkshire og Duroc. Projektet vedrører opsamling af data, udvikling af modeller, fastlæggelse af avlsstruktur og praktisk afprøvning.

Projektet skal medvirke til løsning af aktuelle udfordringer inden for miljø, dyresundhed og dyrevelfærd og derved skabe en mere bæredygtig svineproduktion. Specielt vil DNA-information styrke avlen for reduceret foderforbrug og dermed styrke effektiviteten i svineproduktionen ved at reducere anvendelsen af næringsstofferne N (750 ton) og P (125 ton) samt nedsætte CO2-emmisionen (30,6 ton) ved produktion af svinekød.

Målet er at effektivisere udvælgelsen af avlsdyr og dermed øge den forventede årlige avlsfremgang med 50 % svarende til en ekstra værdiforøgelse på 7 kr. pr. slagtesvin i den samlede svineproduktion af 20,9 mio. grise pr. år. Projektet har stor nyhedsværdi, idet den store informationsmængde om dyrenes DNA giver nye muligheder for at udvælge de bedste avlsdyr.

Avlsfremgangen for produktionsegenskaber i Duroc overføres til D(LY)-krydsningerne, som anvendes i traditionel svineproduktion. Virkningsgraden varierer fra 82 % for fodereffektivi-tet til 188 % for kødindhold i slagtekroppen målt på slagteri.
Fodereffektivitet og kødindhold i slagtekroppen af D(LY)-krydsninger var ringere end for Duroc-orner afprøvet på Bøgildgård i samme tidsperiode. Derimod var sygdomsfrekvens og dødelighed betydelig mindre for krydsningerne end for Duroc.

© 2021 - SEGES Projektsitet